7 Eylül 2007 Cuma

Blogcu Şablon Düzenleme



Şablon düzenleme hakkında tüm bilgiler burrda...




1. Resim Dosyaları

İlk olarak şablonumuzun resim dosyalarını bir sunucuya yüklememiz gerekiyor ki daha sonra css kodlarımızla bu resimleri çağıracağız. Yükleme işlemini dilerseniz Flickr, ImageShack gibi ücretsiz resim sunucularına yapabilirsiniz. Ancak daha sağlıklı olması bakımından Blogcu’nun sağladığı resim yükleme alanını kullanmanızı tavsiye ederim. Hemen belirteyim şablonda bulunan her resim dosyasını kullanmayacağız. Çünkü bazıları önizlemede kullanılıyor, bazıları da bizim için gereksiz. Örneğin benim düzenlediğim şablondaki resimler: banner.jpg, bgd.jpg, image.jpg, pyramid.gif, search-grey.gif. Ben bunlardan banner, bgd ve pyramid dosyalarını kullanacağım.

Resimleri bir suncuya aşağıdaki adreslerle yükledim:

  • http://img478.imageshack.us/img478/8951/bannersz4.jpg
  • http://img356.imageshack.us/img356/8810/bgdmp7.jpg
  • http://img338.imageshack.us/img338/6189/pyramidoj8.gif

Bu adresleri bir yere kaydediyoruz. Az önce yazdığım üzere css kodlarında ihtiyacımız olacak.

2. HTML Kodları

Html kodları, css kodlarımızla bütünleşik çalışarak blogumuzda neyin nerede, hangi fonksiyonlarla olacağını göstermemize yarayacak.

Düzenlemeye başlamadan önce Blogcu Şablon Düzenleme bölümüne girin ve eski şablonunuza ait kodları bir yere kopyalayıp kaydedin.

Şablonumuzda “index” isimli ve “Html Document” olarak tanımlı bir dosyamız mevcut (varsayılan tarayıcınız Internet Explorer ise “e” logosuyla, Firefox ise Firefox logosuyla görebilirsiniz). Bu dosyayı açıyoruz ve sayfa üzerinde sağ tıklayarak “Kaynağı Görüntüle” veya “Sayfa Kaynağını Göster” diyoruz. Açılan notepad dosyasındaki kodların tamamını seçiyoruz ve bu kodları kopyalayıp şablon düzenleme bölümüne yapıştırıyoruz.

Önizlemeden bakarsanız yandaki gibi bir görünüm elde edeceksiniz.

3. CSS Kodları

Şablonumuzun asıl görüntüsüne kavuşması için css kodlarını kullanacağız. Css kodları şablon dosyanız içerisinde büyük bir ihtimalle “style” adı altında bulunur. Kodları notepad ile veya kodların görüntülenmesinde bir sorun yaşarsanız Notepad++ ile açabilirsiniz. Css kodlarımızın da tamamını seçiyor ve kopyala diyoruz. Az önce Blogcu şablon düzenleme bölümüne yapıştırdığımız html kodlarımızda etiketinin hemen altına etiketlerini yazıyoruz. Kopyaladığımız css kodlarımızı da bu iki etiketin arasına yapıştırıyoruz. Yani:

….


….

şeklinde olacak.

Bu işlemin ardından tekrar önizleme yaparsanız şablonumuzun yavaş yavaş şekillendiğini ancak bazı eksiklerimizn de olduğunu göreceksiniz.

Şablonumuza ait resim dosyalarını bir sunucuya yüklemiştik ve adreslerini kaydetmiştik. Şimdi o resim dosyalarını kullanacağız. Şablona eklediğimiz css kodları arasında yukarıda 1. bölümde kalın harflerle yazdığım resim dosyalarını aratıyorum. Şablon düzenleme bölümünde CTRL+F tuşlarına basarak arama bölümüne resim dosyalarınızın orijinal isimlerini ve uzantılarını yazın. Bulunan kodları ki bunlar parantez içinde yazılıdır, resimleri yüklediğimiz adreslerle değişitriyoruz. Örneğin bgd.jpg şeklinde bir arama yaptım. Karşıma çıkan satır;
background: #2e2e2e url(images/bgd.jpg) center repeat-y;
Burada değiştireceğim kısım parantez içinin tamamı. Yani yukarıdaki
http://img356.imageshack.us/img356/8810/bgdmp7.jpg
adresimi parantez içine yapıştırıyorum. Elde ettiğim kod ise;
background: #2e2e2e url(http://img356.imageshack.us/img356/8810/bgdmp7.jpg) center repeat-y;

Bu şekilde kullandığınız tüm resim dosyalarının isimlerini arıyor ve ilgili bölümleri yüklediğiniz adresler ile değiştiriyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise bir resmin birden fazla yerde kullanılmış olabileceği. Dolayısıyla aramam yaparken aramayı birkaç kez tekrar etmeniz yararınıza olacaktır.

4. Blogcu’da Tanımlanmış Kodlar

Şablonumuz görsel olarak tamamlanmış durumda. Bu son adımda yazının başında belirttiğim gibi blogumuzla ilgili çeşitli bölümleri göstermek için Blogcu’ya has bazı hazır kodları blogumuza ekleyeceğiz.

Kodların üst bölümünden gelişi güzel bir sıralamayla başlıyoruz.

ve etiketleri arasına kimi bilgiler girmemiz gerekiyor. </strong>…<strong> bölümü internet tarayıcımızın üst çubuğunda yer alan ksımı belirtir. Buraya dilerseniz <%Title%> kodunu girerek Blogcu ayarlarında belirlediğiniz başlığı kullanabilir veya kendiniz bir şeyler yazabilirsiniz. Her şablonda olmamasına rağmen ekleyeceğiniz bu bölüme ekleyebileceğiniz veya varsa düzeltebileceğiniz bazı kodları vermek istiyorum:

”/>

Elbette bu kodlara tercihleriniz doğrultusunda çeşitli eklemeler yapmak mümkün.

Şablonların hemen hemen hepsinde bir yönlendirme menüsü mevcut. Bu bölümlerde yapacağınız değişiklikleri de şöyle sıralayabiliriz:

  • Ana Sayfanız için <%MainPageURL%>
  • Arşiv sayfanız için <%ArchiveURL%>
  • Profil sayfanız için <%ProfileURL%>
  • İletişim için <%Email%>
  • RSS beslemeniz için <%SiteFeedURL%>

kodlarını kullanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse benim düzenledim şablonda
About şeklinde bir bölüm var. Ben bu bölümü
”>Hakkımda şeklinde değiştirebilirim. Yine burada yapacağınız düzenlemeler size kalmış.

Uyarlayacağımız bir diğer bölüm de yan menü. Benim şablonumda yan menü “Links” şeklinde başlıyor. Ancak ben burada “Kategoriler”imin görünmesini istiyorum.

etiketleri arasındaki bölüme görünmesini istediğim bölümün adını yazıyorum (”h2″ css kodlarında bir tanımlamadır, sizin düzenlediğiniz şablonda farklı bir tanımlama kullanılmış olabilir). Yapacağım işlem ise şöyle:

Kategoriler


    <%Kategorilerim%>

Şablonun orijinal halini bozmadan yalnızca

etiketleri arasındaki linkleri sildim ve benim kategorilermi göstermeye yarayan kodu ekledim.

Sizin yine aynı bölüme ekleyebileceğiniz kodlar ise şöyle:

Bu değişiklikleri de yaptıktan sonra yazılarınızı nasıl gösterceğinizi anlatmaya çalışacağım. Şablonda yazılarınızın yer aldığı bölüm genellikle content şeklinde tanımlanır.

veya
şeklindeki kodu gördükten sonra
etiketine kadar bütün bölümü silin. Bu sildiğiniz bölüm genellikle “Lorem ipsum…” bölümüdür. Buraya ekleyeceğiniz kodlar ise;


” rel=”bookmark”><%EntryTitle%>


<%EntryBody%>


<%EntryDate%> | Kategori:
<%EntryCategory%> |

’>Yorum (<%EntryCommentCount%>) |
’>Yorum Yaz | ’>Kalıcı Bağlantı

<Önceki Yazılar
| Sonraki Yazılar>




Arşiv


<%ArchiveInfo%>

” rel=”bookmark”><%EntryTitle%>


<%EntryBody%>


<%EntryDate%> | Kategori:
<%EntryCategory%>
|

’>Yorum (<%EntryCommentCount%>) |
’>Yorum Yaz

’>Kalıcı Bağlantı | Arkadaşına Gönder




Önceki Sayfa
| <%CurrentPage%>
:
<%TotalPages%>
|
Sonraki Sayfa




  1. ” align=”left” width=”40″ height=”40″/> Yazan:
    <%CommentAuthor%>
    <%CommentAuthorIP%>
    | Tarih:
    <%CommentDate%>

    Konu:
    <%CommentTitle%>

    <%CommentBody%>

    ’>Bağlantı >
    Düzenle>Sil





Oldukça karışık göründüğünün farkındayım ancak kodların yanlarında Türkçe bağlantıları olduğu için hangi kodun neyi göstermeye yaradığını çözebilirsiniz. Burada da değişiklikler yapmanız mümkün. Örneğin yaznın başlığının altında kategorisinin görünmesini istemiyorsanız ilgili bölümü silebilir veya yerini değiştirebilirsiniz. Takdir edersiniz ki yapabileceğiniz varyasyonları anlatmak oldukça uzun olur. Dolayısıyla deneme-yanılma yoluyla kendi görünümünüzü yakalayabilirsiniz.

Son olarak bu işlemin ardından alt bölümde de (footer) istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. O kısmı anlatamayı pek gerekli görmüyorum.

Umarım açık bir şekilde Blogcu için nasıl şablon düzenleyebileceğinizi anlatabilmişimdir. Herhangi bir sorunuz varsa bu başlık altından iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok: